Prostat Büyümesi ve Prostat Kanseri

Prostat Büyümesi Nedir?

Prostat büyümesi genellikle 50 yaş üstü olan erkeklerde görülen bir hastalıktır. Büyüme gerçekleştiren prostat idrar yolunda baskıya neden olabilmektedir. Prostat büyümesi kişinin idrara çıkmasına etki eden bir hastalıktır. Prostat büyümesi idrar torbasına baskı yaparak kişinin normalden daha fazla idrara çıkma ihtiyacı hisseder. Kişinin özellikle gece idrara çıkmak için uyanma ihtiyacı hisseder.

Prostat kişinin mesane ile idrar kanalının üst kısmında bulunan şeye prostat denmektedir. Prostat büyümesi tıp alanında BPH olarak geçmektedir. Bakımevlerimizde hastalarımızın tüm kontrollerini özel ve uzman personellerimiz yapmaktadır. Prostat sadece erkeklerde idrar kesesinin hemen altında yer alır. Üretka adı verilen kanaldan idrar kesesinden idrar dışarı atılır. Prostat büyümesi idrar kesesine ve idrar kanalına baskı yaparak idrarın tam randımanlı yapılmamasına neden olmaktadır. Sağlıklı yetişkin bir kişide prostat 25 ile 30 gr. arası büyüklüğündedir. Prostatın görevi meninin cinsel olarak dışarı atılmasına yardımcı olmaktır. Erkeklerde özellikle 40 yaşından sonra prostat genişlemeye başlamaktadır. Erken teşhis uygulanmadığı takdirde böbrek yetmezliği dâhil birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Prostat büyümesi temel belirtileri, gece uyurken idrara sıklıkla kalkma durumu, idrara başlamadan önce belirli bir süre bekleme yaşanması, idrarı zorla ve kesik kesik yapma durumu, idrar bittikten sonra tam olarak idrarı dışarı çıkaramama hissi yaşanması, idrar sızıntısı ve idrarda kan görülme prostat hastalığının temel belirtilerindendir. 

Tedavisi Nasıl Olur?

Teşhisi konduktan sonra doktorlar tedavi yöntemine hemen geçmektedirler. Ancak bulgular hafifse hemen tedavi durumu yaşanmayabilir. Doktorlar böyle durumlarda yılda bir ya da 2 kontrol edebilir. Gerektiğinde tıbbı ve cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Özel Marmara Huzurevi ve özel bakımevlerimizde hastalarımızın tedavisi ile ilgili uzman personellerimiz ilgilenmektedir. 

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat, kişinin mesane ile idrar kanalının üst kısmında bulunan şeye prostat denmektedir. Prostat büyümesi tıp alanında BPH olarak geçmektedir. Prostat kanseri, erkeklerin yakalandığı ve erkeklerde en çok görülen kanser türlerinden bir tanesidir. Her 6 erkekten birinin prostat kanserine yakalanma riski vardır. Prostat kanseri diğer kanser türleri gibi erken teşhis durumunda tedavide başarı şansı oldukça fazladır. Huzurevimiz de hastalarımızın tüm kontrollerini özel ve uzman personellerimiz yapmaktadır. 40 yaşından itibaren her erkeğin prostat taraması yaptırması gerekmektedir.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanserinin birçok belirtisi vardır. Bunlardan başlıca olanları idrar yaparken kişide oluşan zorlanma, idrarın yapmasıyla birlikte idrar akışında kuvvet azalması, kişinin menisinde ya da idrarında kan görülmesi, cinsel ilişkide boşalma esnasında ağrılar yaşanması, kasık bölgesinde ağrılar, kemik ağrıları ve sertleşme bozukluğu yaşanmaktadır.

İyi Huylu Prostat Büyümesi Nedir?

Erkeklerde ortalama 40 yaşından sonra prostat büyümesi gerçekleşmektedir. Bu yaşlardan itibaren düzenli olarak prostat kontrolü yapılmalıdır. Erkeklerde ağrılı idrara çıkma, cinsel ilişki sırasında sorunlar yaşanmaktadır. Kişinin belinde ağrılar ve tutulmalar yaşanabilir. Bu durumlar iyi huylu bir büyüme ya da kanser belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. 

Prostat Kanseri Evreleri Nelerdir?

Prostat kanseri evleri 6 evreden oluşmaktadır.

Birinci evrede Prostat tümörü henüz prostat içindedir. Bu durumda muayenede hissedilmeyecek kadar küçüktür. PSA seviyesi 10’un altındadır. İkinci evrede birinci evrenin genişleme göstermiş halidir. Üçüncü evrede prostat içindeki tümörün yapısı daha etkin hale gelmiş yayılmaya başlamıştır. Dördüncü evrede tümör iyice prostatı kapsamıştır. Beşinci evrede tümör prostat dışına taşmıştır. Altıncı evre en yüksek seviyedir ve tümör tamamen yayılmıştır.