Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon belirtileri nelerdir? gelin aşağıda bunlara bir göz atalım. Hipertansiyon, damarın içindeki kanın damar duvarına yaptığı yüksek basınçtır. Hipertansiyon birçok nedenden dolayı varlık gösteren kan basıncı yüksekliği hastalığıdır. Ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişide hipertansiyon hastalığı görülmektedir. Hipertansiyon hastalığı için etkin bir tedavi yöntemi gerekmektedir. Böylece hastalar sağlığına kavuşabilir.
Hipertansiyonun ortaya çıkış süreçleri arasında genetik olarak kuşaktan kuşağa geçme ya da aşırı tuz tüketimi başlıca nedenlerdir. Ancak büyük bir çoğunlukla hastalığın nedeni belli olmaz. Dikkat edilmesi gereken hipertansiyon hastalığının oluşması sırasında felç ya da beyin kanaması meydana gelebilir.
Hipertansiyon organlara giden kanın akış düzenini bozarak organ yetmezliğine sebep olabilir. Böbrek, beyin ve diğer organlara vereceği hasar nedeniyle hipertansiyon hastalığı halk arasında ‘sessiz düşman’ olarak bilinir.
Halk arasında sessiz düşman olarak bilinen hipertansiyon hastalığı sinsice böbrekler başta olmak üzere organ yetmezliğine yol açtığı için düzenli olarak kan basıncınızı kontrol etmeniz gerekmektedir.
Hipertansiyon belirtileri yüksek kan basıncı sürekli ağrı, baş dönmesi, göğüs ağrısı ve görmede bozukluk ön görülebilir.
Ayrıca hipertansiyon belirtileri halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, yürüme ve yokuş çıkmada zorlanma, çok sık idrara çıkma, gece uykudan uyanıp idrar yapma ve bacaklarda şişlik olmasıdır. Hipertansiyon belirtilerinin biri ya da bir kaçı hissedildiğinde mutlaka doktora gidilmelidir.
Peki Hipertansiyon belirtileri nelerdir? sorusuna gelecek olursak ; Hipertansiyon hastalığına neden olanlar arasında günde yüksek tuz alımı, kişinin stresli olması, obezite derecesinde şişmanlık, ailede bulunan hipertansiyon hastası, şeker hastalığı hareketsiz yaşam ve günlük faaliyetlerden uzak hareketsiz yaşam tarzı hipertansiyon hastalığının başlıca nedenleridir. Doğum kontrol hapları ve bazı ağrı kesiciler kişide kan basıncının yükselmesine neden olup
hipertansiyon hastalığını tetikleyebilir.
Hipertansiyon tedavisinde asıl amaç kan basıncını düzenli olarak sabit ve stabil tutmaktır. Eğer hipertansiyon hastasında şeker hastalığı, böbrek yetmezliği vb. hastalıklar mevcutsa hastanın kan basıncı daha düşük tutulabilir. Hipertansiyon hastalarında dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de
düzenli spor, düzenli beslenme, tuz alımının azaltılması hatta ve hatta tuzun hastadan tamamen kesilmesi gerekmektedir.
Hipertansiyon kişiye özel bir tedavi gerektiren bir hastalıktır. Özel Büyük Marmara Bakımevlerimizde uzman sağlık ekibimiz ve doktor kontrolüyle hastalarımıza en iyi şekilde bakmaktayız.