Demans (Bunama) Nedir?

Demans (Bunama) Nedir?

Demans nedir? Demans ve Alzheimer arasındaki fark nedir? bunlara bir göz atacak olursak; halk arasında bunama olarak adlandırılan demans hastalığı, kişinin zihinsel becerilerinin yavaşlama durumudur. Alzheimer hastalığı demans hastalığının en büyük nedenidir. Kişinin zihinsel faaliyetlerini sağlama adına geçirilen her hastalık demans hastalığının temelini oluşturabilir. Bu hastalık özellikle 50 yaş üzeri kişilerde görülmektedir. Bunama kısaca beyni etkileyen etmenlerin bozulması ile oluşan hastalıktır. Bunama hastalığı olan hastalar yemek yeme, giyinme vb. günlük faaliyetleri bile yapamayacak duruma gelmektedir. Bu hastalar günlük sorunları çözme ve duygularını yaşama sıkıntısı yaşarlar.

Hafıza kaybı demans hastalığının en büyük habercisidir. Ancak her hafıza kaybı yaşayan kişide bunama hastalığı olacak diye bir kural yoktur. Demans hastalığı, en çok yaşlanmalarda görülür ancak bir yaşlanma belirtisi değildir. Demans nedir konusuna kısaca bir göz attıktan sonra alzheimer arasındaki farkları aşağıda yer almaktadır.

Demans ve Alzheimer Arasındaki Fark Nedir?

Demans nedir konusunu ele aldıktan sonra başka bir hastalıklarla da benzerlik sağlayabilir  Bunama hastalığı ile Alzheimer arasında çok büyük benzerlikler vardır. Ancak bu iki hastalık birbirinden farklıdır. Alzheimer hastalığı, Demansın bir türüdür. Bunama çeşitlerinin yüzde 70 i Alzheimer hastalığından kaynaklanır. Bunama hastalığı yaşlanmanın bir sonucu değildir. Bunamada kişinin hafızasını, dil yetilerini, kendi içinde yargılama gibi bütün zihinsel faaliyetlerini gerçekleştirmekte zorlanır. Bunama, 65 yaşında kişilere gelme ihtimalleri yüzde 5 iken 85 yaş ve sonrası yüzde 40 lara ulaşabilir. Bu durum yaşlıların yakınları tarafından yaşlılığın getirdiği normal bir sonuç olarak görülürken, aslında tıbbi bir müdahale gerektiren bir olgudur. Ancak her unutkanlık bir bunama belirtisi değildir.

Bunama hastalığı zamanında psikiyatri sorunlar geçiren, sürekli depresyon içinde olan, beynin damar hastalıkları olan ve kafa travması geçiren kişilerin yaşlılığında bunama hastalığı çok görülen bir etkendir.

Bunama Hastalığı Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Asla ve asla aşırı alkol ve sigara kullanmamalıdır. Kolesterol dengesi sağlanmalıdır. Ayrıca yüksek kan basıncı bunama hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Bu hastalığa alınacak bazı önlemler; Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmak, bol sebze ve meyve tüketmek, sürekli ve düzenli olarak egzersiz yapmak ve yüksek kan basıncına karşı önlemler almaktır.

Demans (Bunama) Belirtileri Nelerdir?

Bunama hastalığını anlamak adına birçok belirti vardır; Kişi doğru sözcükleri seçemez. Kişide oralsizlik ve güvensizlik görmek. Kişide isim ve numara hatırlamakta zorlanma. Hikaye ve olayları takip etmekte zorluk yaşarlar. Ruh halindeki ani değişiklikler. Normal ve günlük işleri yapmakta zorluklar yaşarlar, tekrarlayan davranışlar sergilerler. Örneğin aynı soruları tekrar tekrar sorma alışkanlığı vb.

Demans (Bunama) Tedavi Edilebilir Mi?

Bunama hastalığında da tıpkı diğer hastalıklar gibi erken gözlemleme durumunda tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. İlerleyen demansta kesin bir tedavisi olmayıp ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak adına tedaviler yapılmaktadır. Özel Büyük Marmara Özel Bakımevlerimizde demans hastalarımıza uzman sağlık ekibimizle birlikte doktor kontrolünde gerekli tedavileri yapılıp, ilaç ve egzersizleri doktorun belirlediği zamanlara uyarak profesyonel bir şekilde bakılmaktadır.